Wat is een stressfractuur?

Door overbelasting kan er een breuk ontstaan in een bot, dit wordt een vermoeidheidsbreuk (of stressfractuur) genoemd. Vermoeidheidsbreuken ontstaan enkel in botten die veel belast worden zoals botten in het onderbeen of de voet. Een stressfractuur wordt ook wel eens een marsfractuur genoemend, omdat het vroeg veel voorkwam bij ongetrainde soldaten die lange marsen moesten lopen.

Stressfractuur

Vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeent. I Botvlies; II Bloeduitstorting onder het botvlies; III Onderbreking in het bot: de vermoeidheidsbreuk.

Oorzaken vermoeidheidsbreuk

Een vermoeidheidsbreuk ontstaat door overbelasting van het bot. Overbelasting kan ontstaan door een verkeerde drukverdeling over de voet, intense activiteit of wanneer een bot om een bepaalde reden verzwakt is.

Klachten vermoeidheidsbreuk

Kenmerken van een stressfractuur zijn:

 • Pijn (sommige mensen voelen een knapje als er een breuk optreedt);
 • Zwelling en pijn op de bovenkant of de buitenzijde van de voet;
 • Pijn en zwelling verergeren bij belasting;
 • Klachten verbeteren bij rust.

Bij sporters treden klachten vaak op na het verhogen van een trainingsschema. De pijn is vaak wel dragelijk, maar verergert tijdens de training en verdwijnt bij rust. Als de overbelasting blijft voorduren kunnen de klachten ook in rust blijven bestaan.

Diagnose vermoeidheidsbreuk

De diagnose voor een vermoeidheidsbreuk wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Stressfracturen zijn in de eerste weken namelijk moeilijk te zien op een röntgenfoto. De breuk is op een röntgenfoto vaak pas te zien als het bot begint te genezen en er nieuw botweefsel wordt gevormd. Door middel van een echo van de voet is een vermoeidheidsbreuk wel vroeg te constateren.

Behandelingen vermoeidheidsbreuk

Niet-operatief

Bij het vermoeden van een stressfractuur is het belangrijk om allereerst te stoppen met de activiteit die de breuk heeft veroorzaakt. Mogelijkheden voor een niet-operatieve behandelingen bij een vermoeidheidsbreuk zijn:

Operatief

Het is vrijwel nooit nodig om een stressfractuur te opereren. Maar als de breuk ondanks goede rust en andere maatregelen niet aan elkaar groeit, kan het nodig zijn de breuk vast te zetten met een plaat en schroeven. De operatie zal verschillen afhankelijk van de locatie van uw stressfractuur en de ernst ervan.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth