De kracht van samenwerking

Niet alle voetafwijkingen zijn op te lossen door podotherapie. Sommige afwijkingen vereisen soms een goede samenwerking met andere disciplines. Bijvoorbeeld samenwerking met een:

  • (kinder)fysiotherapeut,
  • pedicure,
  • diëtiste,
  • huisarts,
  • orthopedisch schoenmaker,

zijn voorbeelden daarvan. Met snelle onderlinge uitwisseling van informatie kunnen wij u daarbij nog beter van dienst zijn.

Voorbeelden van samenwerking

Van fysiotherapie naar podotherapie

Fysiotherapeuten zijn geschoold in het bewegingsapparaat van de bovenste én onderste extremiteit. Registerpodologen en podotherapeuten zijn alleen geschoold in de onderste extremiteit, dat is onze specialisme. Beide disciplines sluiten dus wel nauw op elkaar aan.

Samenwerken met de fysiotherapeut

Zo kan het voorkomen dat een patiënt in behandeling bent bij een fysiotherapeut voor rugklachten, maar na een aantal behandelingen niet het gewenste resultaat is behaald. De fysiotherapeut kan de patiënt dan doorverwijzen naar een podoloog en na uitwisseling van informatie gaan wij een uitgebreid onderzoek doen waarbij steunzolen worden voorgeschreven. Na ongeveerd 6 weken als een nacontrole bij de (register) podoloog staat gepland, blijkt dat de rugklachten van de patiënt is verdwenen. Een beenlengteverschil was de diagnose waarbij de zooltherapie had geholpen een fysiotherapeut had de patiënt in dit geval niet kunnen helpen.

Andersom kan de samenwerking ook vaak tot een oplossing komen, zoals het volgende voorbeeld;

Van podotherapie naar fysiotherapie

Een patiënt met knieklachten blijft last houden van de knie, ondanks de aangemeten steunzolen. De zolen corrigeren maximaal en geven verlichting, maar de patiënt geeft aan dat de pijnklachten blijven aanhouden. Na onderling overleg met de fysiotherapeut blijkt dat de spieren rondom de knieen niet voldoende kracht hebben en besloten wordt om de patiënt oefeningen mee te geven en advies om onder fysiotherapeutische begeleiding de spieren rondom de knieen te gaan trainen.

Van podotherapie naar orthopedisch schoenmaker

Als steunzolen niet voldoende helpen kan een (register) podoloog u advies geven over schoenen. De meeste patiënten kunnen met dit advies naar een schoenenzaak om geschikte confectieschoenen te vinden.

Maar er zijn ook patiënten die geholpen moeten worden met een orthopedische voorziening aan een confectieschoen (OVAC), bijvoorbeeld als zij artrose in een van de voetgewrichten hebben. Een orthopedisch schoenmaker zal onder uw zelf uitgekozen confectieschoen een afwikkelbalk met zoolverstijving aanbrengen, waarbij de patiënt zonder al teveel pijnklachten verder kan lopen. De (register) podoloog maakt uw steunzolen en een orthopedisch schoenmaker maakt de aanpassing aan uw schoenen, een ultieme samenwerking tussen twee disciplines.

Samenwerken met de orthopedisch schoenmaker

Van podotherapie naar pedicure

Een patiënt met overmatige eeltvorming met likdoorns aan de grote tenen als gevolg van een stijve grote teen is geholpen bij steunzolen die de afwikkeling bevorderen. Door optimaal resultaat te krijgen door middel van zooltherapie is samenwerking met een pedicure een „must”. Zij is diegene die in dit geval de pijnlijke likdoorn met eelt pijnloos snel kan verwijderen.

Andersom werkt het ook

als een patiënt voor een behandeling bij de pedicure komt en deze constateert tijdens een afsluitende voetmassage een terugkerende drukpijnlijke hiel (als gevolg van vetkamerschade), dan is een korte lijn in samenwerking met een (register) podoloog van belang, om de patiënt optimaal te adviseren en te laten behandelen.

Door samenwerking van de verschillende disciplines is er in de loop der jaren veel kennis en kunde opgedaan over het voorkomen en behandelen van standsafwijkingen en voetproblemen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Irene Jansen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu