Wat is lymfoedeem?

Het lymfevatenstelsel is een soort afvoersysteem. De lymfevaten voeren vocht met allerlei afvalstoffen uit het lichaam af naar de bloedbaan. Dit lymfevocht wordt onderweg gefilterd in de lymfeklieren. Het lymfesysteem speelt ook een belangrijke rol bij de afweer.

Lymfevocht dat ophoopt en een zwelling veroorzaakt noemen we lymfoedeem. Lymfoedeem kan overal ontstaan en kan zowel links, rechts of aan beide kanten voorkomen.

Het lymfevatenstelsel

Oorzaken lymfoedeem

Als het lymfesysteem niet meer instaat is de normale hoeveelheid weefselvocht af te voeren, onstaat lymfoedeem. De ophoping van vocht veroorzaakt zwelling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem wordt veroorzaakt door een aangeboren aafwijking aan het lymfesysteem, waarbij de lymfevaten zijn onderontwikkeld of juist plaatselijk zijn verwijd. Hierdoor wordt het lymfevocht niet goed opgenomen en/of afgevoerd. Bij secundair lymfoedeem is de schade aan het lymfesysteem later ontstaan. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld lymfeklieren zijn weggehaald bij de behandeling van kanker. Daarnaast kan er ook schade ontstaan na een ongeval, grote operatie of een infectie.

Klachten lymfoedeem

Bij lymfoedeem in de benen en voeten wordt een zwaar en vermoeid gevoel ervaren. Ook is er zwelling zichtbaar. Door de zwelling wordt het bewegen moeilijker en voelt de huid strak en jeukerig aan. Daarnaast komt een stekende pijn voor.

Lymfoedeem kan ook leiden tot huidlklachten; de huid wordt dikker en droger. Deze huidafwijkingen komen vaak het eerst voor bij het begin van de tenen en beginnen als bleke verdikkingen en smetplekken in de huidplooien.

Ook geeft lymfoedeem een verhoogde kans op wondroos. Wondroos is een acute infectie van de huid door (in de meeste gevallen) de streptokokken bacterie. Wondroos geeft een gezwollen, rode huid die pijnlijk en warm is.

Diagnose lymfoedeem

Bij het herkennen van lymfoedeem wordt het 'teken van Stemmer' gebruikt. De specialist probeert de huid aan de basis van de tweede en derde teen te pakken. Lukt dit niet, dan is het teken van Stemmer positief. Dit betekent dat er een grote kans bestaat dat er sprake is van lymfoedeem.

Behandelingen lymfoedeem

Behandelingen van lymfoedeem richten zich op het stimuleren van de afvoer van lymfevocht. Bij niet-operatieve behandelingen kunt u onder andere denken aan:

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengte­verschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman