Wat is een tenenloper?
Sommige kinderen lopen voortduren op hun tenen. Zij staan niet of nauwelijks op hun hielen. Deze kinderen noemen we tenenlopers.
Met een normaal looppatroon landt de voet op de buitenzijde van de hiel. Het lichaamsgewicht verplaatst zich vervolgens naar de voorvoet en de hiel komt pas van de grond als het lichaam zich naar voren verplaatst.
Als kinderen beginnen te lopen, lopen zij vaak een periode op hun tenen. Vanaf ongeveer 2 jaar lopen de meeste kinderen echter weer op hun hielen. Loopt uw kind ouder dan 2 jaar nog steeds op de tenen, dan is het verstandig om een specialist te raadplegen.
Oorzaken afwijkend looppatroon bij kinderen
Een duidelijk oorzaak voor tenenlopen is meestal niet te vinden. Dit heet habituele tenengang (tenenlopen uit gewoonte) of ook wel idiopathische tenengang (zonder bekende oorzaak). Mogelijke oorzaken van tenenlopen zijn:
- Tenenlopen zonder oorzaak
- Afwijking in spieren of botten
- Neurologisch oorzaak
Klachten afwijkend looppatroon bij kinderen
Vaak merken jonge kinderen zelf niet dat zij op hun tenen lopen, maar zijn het de ouders die het opmerken. De kinderen kunnen door het tenenlopen wat sneller vallen doordat een klein deel van de voet de grond raakt hebben ze minder balans.
Zodra kinderen ouder en zwaarder worden kunnen zij last van hun voorvoet krijgen. Dit komt doordat de voorvoet al het gewicht alleen moet dragen. Door de extra belasting kan de voorvoet breden worden terwijl de hiel juist smal blijft. Als gevolg hiervan kan het lastig zijn om een passende schoen te vinden.
Diagnose afwijkend looppatroon bij kinderen
Vaak valt het de ouders zelf al op dat het kind op de tenen loopt. De specialist zal verder uitzoeken waardoor uw kind op de tenen loopt. Dit wordt gedaan door het looppatroon van het kind te bestuderen. Daarnaast worden de rug, heup en knieën onderzocht, wordt er gekeken of er beenlengteverschil is en de spierontwikkeling normaal is. Aanvullend onderzoek kan worden gedaan in de vorm van een röntgenfoto en een gangbeeldanalyse.
Behandelingen afwijkend looppatroon bij kinderen
Niet-operatief
Bij tenenlopen hangt de behandeling af van de leeftijd van het kind, de oorzaak van het tenenlopen en hoe erg het kind op tenen loopt. Niet-operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:
- Fysiotherapie
- Verbeteren van de stand met gips
- Steunzolen
- Nachtspalk
- Zoolverstijving
- Brace of wandelstok
Operatief
Als een behandeling zonder operatie niet helpt kan gekozen worden voor een operatieve behandelmogelijkheid. Bij tenenlopen behoren achillespeesverlenging en kuitspierverlenging tot de operatieve mogelijkheden.
Vind een praktijk
Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.