Wat zijn pijnlijke sesambeentjes?

Een sesambeentje is een klein bot dat vastzit in een pees en de pees ondersteunt in zijn functie. Dankzij het sesambeentje ligt de pees iets verder van het gewricht af, waardoor het een hefboom vormt. De pees heeft op deze manier minder kracht nodig om het gewricht te laten bewegen. Het grootste en meest bekende sesambeen in het lichaam is de knieschijf.

Onder de voorvoet bevinden zich ook sesambeentjes. De belangrijkste sesambeentjes zitten onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van de grote teen. De sesambeentjes zijn vergroeid met korte teenbuigpezen en zijn zo groot als twee bruine bonen.

De sesambeentjes, onder het gewricht van de grote teen, helpen de teen bij het naar beneden buigen. Daarnaast vangen ze druk van het lichaamsgewicht op om het gewricht te ontlasten en beschermen ze de lange buigpees van de grote teen. Deze sesambeentjes dragen ongeveer 50% van het lichaamsgewicht en zijn bij iedere stap betrokken.

Oorzaken pijnlijke sesambeentjes

Er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen zorgen voor pijnlijke sesambeentjes, waaronder:

  • Slijtage van de sesambeentjes
  • Operatie aan een hallux valgus
  • Breuk van een sesambeentje
  • Infectie van de sesambeentjes
  • Doorbloedingsprobleem van het sesambeentje

Klachten pijnlijke sesambeentjes

Een pijnklacht die veel voorkomt bij sesambeentjes is pijn bij de afwikkeling van de voet. Dit komt voor bij het lopen, wanneer de teen een buigende beweging maakt. In veel gevallen is het niet mogelijk om te sporten of trap te lopen met deze klachten. De pijn zit vooral onder de bal van de voet, ter hoogte van de grote teen.

Diagnose pijnlijke sesambeentjes

De diagnose voor pijnlijke sesambeentjes wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Uw specialist kan u vragen uw teen te buigen en te strekken of zelf de teen naar boven bewegen om te zien of de pijn erger wordt. Een pijnlijke en beperkte bewegelijkheid van het grote teengewricht en pijn bij druk op de sesambeentjes zijn kenmerkend. Vaak is aanvullend onderzoek nodig zoals röntgenfoto’s en echografie. Deze onderzoeken zijn erg behulpzaam zijn bij het stellen van een diagnose.

Behandelingen pijnlijke sesambeentjes

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen van pijnlijke sesambeentjes richten zich op het minder belasten tijdens het gaan en staan. Hierdoor wordt de pijn bij het lopen minder. Uw behandeling kan onder andere bestaan uit:

Operatief

Een operatieve behandeling is slechts in uitzonderlijke gevallen noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een operatieve behandelingen van pijnlijke sesambeentjes.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu