Verwijderen van een deel van een ingegroeide nagel

Regelmatig krijgen we binnen de praktijk patiënten met ingegroeide nagels. Mensen die al enige tijd rondlopen met pijnlijke nagels of mensen die sneller aan de bel trekken. De ene patiënt is hier al mee bij de huisarts geweest, een ander maakt gelijk een afspraak bij de pedicure of podotherapeut. De ene patiënt is heel angstig voor de behandeling, de ander komt redelijk ontspannen binnen.

Let op: niet bij iedere Podozorg praktijk is het mogelijk om een nagelresectie uit te laten voeren.

Wanneer een nagelbeugel niet voldoende is

Vaak is een ingegroeide nagel goed te behandelen door het verwijderen van een spicula (nagelpunt) en/of het plaatsen van een nagelbeugel.

Nagelregulatie met beugel.

Wanneer dit echter niet voldoende is kan er door een podotherapeut of een arts een partiële nagelresectie uitgevoerd worden. De podotherapeut die dit uitvoert heeft naast de opleiding podotherapie ook een aanvullende cursus gevolgd waar praktijkervaring door middel van stage opgedaan is en uiteindelijke vaardigheden door een toeziend arts getoetst is waardoor deze bekwaam is in het toedienen van verdoving en het uitvoeren van de nagelresectie. De partiële nagelresectie wordt uitgevoerd als andere behandelmethoden niet meer uitgevoerd kunnen worden door ontsteking of te veel pijn. Ook wanneer de nagel te krom- of tunnelvormig is en de zijkanten niet meer toegankelijk zijn kan een partiële nagelresectie uitgevoerd worden.

De behandeling

Bij een partiële nagelresectie wordt een deel van de ingegroeide nagel onder lokale verdoving verwijderd. Als er sprake is van wildvlees rondom de ingegroeide nagel zal ook dit verwijderd worden. De ingreep zelf duurt ongeveer 30 minuten per te behandelen teen.

Wanneer de patiënt plaatsgenomen heeft op de behandelbank wordt de teen eerst gedesinfecteerd en met twee injecties verdoofd. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn, daarom kan de patiënt een uur voor de behandeling een paracetamol innemen zodat deze minder pijnlijk zijn. Nadat de verdoving ingewerkt is wordt er een tourniquet (elastieken bandje) rondom de teen geplaatst om tijdelijk geen bloed richting de teen te laten gaan. Hierna wordt de nagel ingeknipt tot de nagelriem en onderhuids tot de nagelwortel, het stukje nagel wordt dan verwijderd. Nadat het stukje verwijderd is wordt er fenol in de opening gedruppeld en 2 minuten ingemasseerd, dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe nagel vormt. Vervolgens wordt de wond met drukverband verbonden.

Voorbeeld van een nagel na nagelresectie.

De verdoving blijft ongeveer 2 uur werkzaam. Wanneer er na de behandeling nog pijn is aan de behandelde teen kan er paracetamol gebruikt worden. Na de behandeling mag de patiënt zelf niet autorijden en wordt het aangeraden om open schoeisel te dragen. Verdere nabehandeling wordt gedurende het consult besproken door de podotherapeut.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gemma Nijzink. Zij is podotherapeut en werkzaam bij Podozorg Westerhaar. Podozorg Westerhaar is aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman