Orthopedisch chirurg Bella van Dalen over probleemvoeten

Orthopedisch chirurg Bella van Dalen is gespecialiseerd in voet- en enkelklachten. De patiënten die haar bezoeken, hebben vaak klachten die de reguliere voetbehandelaar niet voldoende kan verlichten en soms gaat het om een second opinion. Met haar team gaat dokter Van Dalen op zoek naar de exacte oorzaak van de klacht en koppelt daar vervolgens de juiste behandeling aan. Die kan bestaan uit een operatie maar ook therapieën of hulpmiddelen kunnen worden ingezet voordat mogelijk tot een operatie wordt overgegaan.

Orthopedisch chirurg Bella van Dalen over probleemvoeten

Al sinds haar registratie als orthopedisch chirurg heeft dokter Van Dalen een fascinatie voor de complexiteit van de anatomie van de voet. Door de jaren heen heeft ze zich gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van de voet en enkel en al geruime tijd behandelt ze uitsluitend voet- en enkelproblemen. Dat kunnen we ook aan alles zien in de Bergman kliniek in Naarden, waar ze werkt. Haar operatiekamer is bijvoorbeeld volledig ingericht voor het opereren van voeten. Ze maakt gebruik van kleine gereedschappen die speciaal voor voetoperaties zijn ontwikkeld en ze gebruikt een röntgenapparaat dat speciaal voor voeten is ontworpen. Tijdens operaties kan ze met dit apparaat de stand van de botten en gewrichten controleren.

Ook de polikliniek is ingericht op haar specialisatie. ‘Ik werk samen met een groep voetspecialisten. Dit team bestaat uit echografisten, registerpodologen, een gipsmeester, sportarts, fysiotherapeuten en natuurlijk medisch consulenten’, licht dokter Van Dalen toe. Geen enkele klacht is gelijk. Iedere klacht heeft een eigen aanpak nodig.

Dokter Van Dalen is gepromoveerd op het onderwerp second opinion in de orthopedische praktijk. Daardoor ziet zij regelmatig patiënten die zich geen raad meer weten met hun klachten. Vaak zijn ze al bij meerdere voetbehandelaars geweest en hebben ze het gevoel dat ze er maar mee moeten leren leven. ‘Gelukkig is de medische wereld nog steeds in ontwikkeling en volg ik die met mijn team op de voet. Dus voor klachten die eerder onbehandelbaar waren, zijn nieuwe oplossingen mogelijk’, vertelt de orthopedisch chirurg.

Dokter van Dalen en de medisch consulentBella samen met de medisch consulent in gesprek met de patient. De patient kan zelf alles meelezen wat er getypt wordt op een eigen scherm.

Het type behandeling is natuurlijk volledig afhankelijk van de klacht. Maar ook afhankelijk van het type aandoening en de ernst ervan. Niet iedere behandeling is voor iedere patiënt even geschikt. Zo beschrijft dokter Van Dalen op haar website maar liefst vijf verschillende operaties die van toepassing kunnen zijn voor klachten bij scheefstand van de grote teen. Ook voor de conservatieve therapie beschrijft ze al negen adviezen om de klachten te verminderen zonder operatie. ‘Geen enkele klacht is hetzelfde en dus stemmen we ook de juiste behandeling echt exact af op de patiënt’, legt de dokter uit.

Probleemvoet 1

‘Deze enkels staan wel heel scheef. Dokter, wat kunt u vertellen over deze voeten?’

‘Dit zijn holle voeten die naar buiten kantelen. Ongeveer 60% van de holvoeten wordt veroorzaakt door een neurologische aandoening. Dat is een aandoening waarbij de zenuwen de spieren in de voet niet goed meer aansturen en de voeten uit balans raken. De spieren die de voet naar binnen trekken, werken te hard terwijl de spieren die de voet naar buiten trekken te weinig werken. Hierdoor wordt de voet langzaam in een andere vorm getrokken.

Meestal kan deze aandoening zonder operatie goed behandeld worden. Maar als ondanks alle maatregelen er toch teveel klachten blijven bestaan, kan een operatie uitkomst bieden. De voet moet natuurlijk wel eerst goed onderzocht worden om te bekijken welk resultaat verwacht mag worden. Er wordt daarbij gekeken naar de stand en flexibiliteit van de voet en de ontwikkeling van de spierkracht.’

Probleemvoet 2

‘Wat een rare bult zit er op deze voet. Hoe komt er nou zo’n bult op je voet en wat heeft u eraan gedaan?’

‘Tja, dit komt gelukkig niet zo veel voor. Deze meneer heeft een bult ontwikkeld die te maken heeft met jicht. Soms hopen bij patiënten met jicht de afvalstoffen zich op rondom de gewrichten. Dit is daar een mooi voorbeeld van. Deze bult heb ik goed kunnen verwijderen en de patiënt krijgt nu ook betere medicatie tegen de jicht zodat het hopelijk niet ook in de andere voet gebeurt.’

Probleemvoet 3

‘Ziet u kromme tenen zoals bij deze patiënt vaak? En wat kunt u voor hen betekenen?’

‘Slordige teenstanden zien wij dagelijks heel veel. Het leven van patiënten kan er enorm door worden beïnvloed. Soms kunnen patiënten niet meer sporten of wordt lange tijd lopen bemoeilijkt. Het recht zetten van tenen lijkt eenvoudig maar is een van de grootste chirurgische uitdagingen van voetoperaties. Ik durf te zeggen dat ik er ervaren in ben maar elke kromme teen is nog steeds een uitdaging. Kromme tenen zijn vaak het gevolg van processen elders in de voet. Dat moet echt goed uitgezocht worden, anders loopt het uit op een teleurstelling.’

Probleemvoet 4

‘Kunt u uitleggen waarom deze tenen zo wijd uit elkaar staan? Kan iedereen dit krijgen?’

‘Ja, dit is een mooi voorbeeld van het ‘doorzakken’ van de voorvoet. Hier is schade ontstaan aan het gewrichtskapsel en als gevolg daarvan zie je het ‘Vredes-teken’. Als je gewrichtskapsel scheurt, is daar altijd een reden voor. Het is dus erg belangrijk om te weten wat precies de oorzaak is. Daarvoor gebruiken wij echografie. Als de uitslag van de echografist binnen is, kan ik het beleid bepalen. Voor elke oorzaak hebben we een apart beleid. Ja, het is echt maatwerk!’

Kent u voetenenkelklacht.nl al?

Neem eens een kijkje! Dit is de zeer uitgebreide maar vooral complete website van orthopedisch chirurg Bella van Dalen. Op de site beschrijft zij van alle mogelijke aandoeningen wat de kenmerken en oorzaken zijn en belangrijker nog welke behandelingen ervoor mogelijk zijn. Zowel met als zonder operatie!

Ga naar de website

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth