Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

Bij sportspeciaalzaken kunt u tal van standaard sportinlegzolen vinden die geschikt zijn voor een bepaalde ondersteuning van de voet ter voorkoming van blessures. Ook op internet heeft u keuze te over. Maar weet u als leek welke sportzool u moet kiezen?

Vaak zit er een goede omschrijving bij welke zool waar geschikt voor is. Prettig is het, wanneer bij het dragen van dit soort standaard sportzolen, een blessure voorkomen kan worden.

Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

De sportpodoloog

Als sportpodoloog zie ik veel mensen die de standaardzolen geprobeerd hebben maar toch nog klachten blijven houden.

Op zoek naar de oorzaak

Een sportpodoloog is gespecialiseerd in het “opsporen” van mogelijke factoren die een blessure kunnen veroorzaken. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de verhouding belasting en belastbaarheid is. Is de training die u doet te belastend voor de spieren, dan kunnen er inderdaad blessures ontstaan. Met doelgerichte oefeningen kun u de belastbaarheid verhogen zodat u de belasting op een gegeven moment aan kunt. Een sportfysiotherapeut kan jou daarbij heel goed de weg wijzen.

Het dragen van geschikt schoeisel

Verder is het de vraag of het schoeisel wel geschikt is voor de sport die u uitoefent? Zijn de oefeningen die u doet wel geschikt voor de sport die u doet op een bepaalde ondergrond?

Bijvoorbeeld: een zaalvoetballer speelt op vrij dunne schoenen omdat direct contact met de ondergrond en de bal het prettigste is. Voetbalt hij op schoenen met te veel demping dan kan dit blessures veroorzaken. Traint hij zijn kracht en stabiliteit bij de fysiotherapeut op een zachte ondergrond, dan komt dit niet overeen met de ondergrond waar hij tijdens het zaalvoetballen op speelt. Dat kan de blessure dan ook niet verhelpen.

Het voettype bepalen

De sportpodoloog kan door een uitgebreid voetonderzoek bepalen wat voor een voettype iemand heeft. Ieder voettype heeft zijn voordelen en zijn nadelen.

Regelmatig zie ik het dat er bij een persoon 2 verschillende voettypes zijn (ontstaan). Wanneer er dan met 1 bepaalde sportzool wordt gewerkt, onstaan er problemen. Deze sportzool zal teveel of te weinig ondersteuning geven aan één van beide voeten. In dat geval is het verstandig om bij een sportpodoloog op maat gemaakte zolen te laten aanmeten.

Wat is het voordeel van sportpodologische zolen ten opzichte van standaard sportzolen?

Belastbaarheid van de persoon

Bij sportpodologische zolen wordt er uitgebreid gekeken naar de belastbaarheid van de persoon en welke ondersteuning het beste bij die persoon past. Door een goed voetonderzoek achterhaalt de sportpodoloog waar het probleem vandaan komt. Een statische- en dynamische afdruk laat zien waar de verschillen in belasting zitten.

Het maken van een loopanalyse

Als laatste kan een loopanalyse ook nog voor verrassingen zorgen. Heeft de sportpodoloog bijvoorbeeld een heel onderzoek gedaan en verwacht hij/zij een bepaald looppatroon; dan kan het zijn dat iemand toch helemaal anders beweegt (als compensatie) tijdens het hardlopen, wat ook de oorzaak kan zijn voor de blessure.

Het andere voordeel van het naar een sportpodoloog gaan is dat u ook preventief een analyse kunt laten maken. Een goed advies betreft belastbaarheid, schoeisel en trainingsadvies, daar komt u al snel een stuk verder mee!

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen