Voetproblemen bij het hardlopen

Al jaren loop ik hard, met veel plezier, echter, de laatste tijd krijg ik steeds vaker te maken met blessures zoals achillespees- en kuitklachten, branderige voorvoeten en stekende pijn in het grote teengwricht waardoor ik mijn voet niet meer normaal kan afwikkelen.

In mijn praktijk heb ik met echobeelden het een en ander kunnen bekijken. Wat bleek; mijn grote teengewricht lijkt door botvorming (artrose) meer op een fragment uit de Franse Alpen dan op een normaal teengewricht, waardoor een behoorlijke obstructie in de bewegingsvrijheid is ontstaan.

Na een voordracht van collega Yvonne Bontekoning op het jaarlijks congres van Stichting LOOP, over het belang van het trainen van de ongeschoeide voet, besloot ik maar eens op mijzelf toe te passen.

Op blote voeten het bos in

Na de hardlooptraining, die altijd in het bos plaatsvind, doe ik mijn schoenen en sokken uit en ga ik een half uurtje op blote voeten door het bos banjeren. Ik laat vanalles onder mijn voeten door gaan: boomwortels, dennenappels, modder, boomstammen, zand en grind. Kortom; niets ontziend struin ik overal doorheen.

De eerste keren was dit een martelgang maar gaandeweg raakten mijn voeten gewend aan deze prikkels en werd het steeds aangenamer om op blote voeten te lopen.

Het belang van blote voetentraining

Door het functioneel belasten en uitdagen van de voeten is de conditie van mijn voeten spectaculair verbeterd. Sinds ik dat stukje blote voetentraining, naast de hardlopptraining, doe heb ik geen last meer van voetproblemen. Geen pijn aan dat vervelende grote teengewricht, geen brandende voorvoeten en zelfs geen kuitspier- en achillespeesklachten meer als gevolg van het hardlopen.

Hieruit blijkt toch maar weer dat door de natuurlijke eigenschappen van de voeten goed uit te dagen, de functionaliteit en conditie hiervan duidelijk kan verbeteren en het een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behandelen en voorkomen van (voetgerelateerde) blessures.

Heeft u last van voetproblemen bij het hardlopen?

Blote voetentraining is zeker het proberen waard. Komt u echter niet van uw problemen af dan zoeken onze Podozorgers graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Huub Linssen. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen