Gezonde voeten, gezond sporten

Ben jij een sportieve vrouw tussen de 30 en 65 jaar en op zoek naar de perfecte sportschoenen voor tijdens het sporten? Dan ben je niet alleen! Het is namelijk van groot belang om sportschoenen te dragen die aansluiten bij de behoeften van jouw voeten. Er zijn zoveel verschillende soorten sportschoenen op de markt, die allemaal beweren de perfecte pasvormen ondersteuning te bieden voor sportende vrouw.

Maar wat maakt een sportschoen nu echt geschikt voor deze groep? Het antwoord ligt in de anatomie van de vrouwelijke voet en de impact van sportactiviteiten op het lichaam. In deze publicatie vind je een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste sportschoenen.

Rekening houden met anatomische verschillen

Veel sportschoenen zijn ontworpen op basis van een mannenvoet. Echter, vrouwen hebben vaak bredere voorvoeten, een hogere wreef en een kleinere hiel. Om deze reden is het belangrijk om op zoek te gaan naar sportschoenen die speciaal zijn ontworpen voor vrouwen en dus rekening houden met deze anatomische verschillen1.

5 tips voor het kiezen van de juiste sportschoen

Gelukkig zijn er steeds meer sportmerken die zich richten op het ontwikkelen van schoenen voor vrouwen die hoge eisen stellen aan comfort en ondersteuning. We geven je hieronder graag een aantal tips voor het kiezen van de juiste sportschoen.

1. Kies voor een schoen met stabiliteit en steun

Stabiliteit en (zijdelingse) steun voor de voet bij veel sporten is cruciaal, zorg voor een schoen die in de hiel goed aansluit en let op dat de tenen niet over elkaar komen te liggen als je de schoen dicht hebt.

2. Kies voor een schoen die speciaal is ontworpen voor vrouwen

Juist omdat de damesvoet gemiddeld een andere voetvorm heeft en een ander type voetboog dan mannen. Om afschuifkrachten te voorkomen in dwarsrichting en voor achterwaarts moeten de schoen een goed slot hebben. Dat betekent dat als je loopt met de veters los de schoen al goed aan de voet blijft zitten.

3. Kies de schoen die hoort bij het type sport dat u gaat beoefenen

Zo hebben hardloopschoenen bijvoorbeeld andere eigenschappen dan schoenen die geschikt zijn voor aerobics. Gelukkig komen er steeds meer sportschoenen beschikbaar op dames leesten, speciaal ingericht voor elke specifieke tak van sport.

4. Let vooral op de breedte

De breedte van een sportschoen is net zo belangrijk als de maat. Dames hebben over het algemeen smallere voeten dan mannen, dus let op de breedte van de schoen en kies een model dat specifiek ontworpen is voor vrouwenvoeten.

5. Ondersteuning

Voeten kunnen behoefte hebben aan schoenen die ondersteuning bieden. Het is dus belangrijk om te kijken naar schoenen die een goede demping bieden en een stevige grip hebben. Dit zal ervoor zorgen dat de voet comfortabel kan bewegen tijdens het sporten en minder blessures op loopt.

Gezonde voeten, gezond sporten

Veel sportschoenen zijn ontworpen op basis van een mannenvoet. Echter, vrouwen hebben vaak bredere voorvoeten, een hogere wreef en een kleinere hiel. Het dragen van ongeschikte sportschoenen kan daarom voetklachten veroorzaken.

Laat je adviseren

Het aanmeten van de juiste sportschoenen kan een wereld van verschil maken voor jouw voeten. Laat je daarom altijd goed adviseren bij de aankoop van nieuwe schoenen.

Sportsteunzolen

Als er verschil zit tussen de linkervoet en de rechter voet, of als er klachten optreden tijdens of na het sporten kan een registerpodoloog soms het verschil maken. Het landschap waarop de voet loopt binnen in de sportschoen kan individueel worden aangepast. Dit kan het verschil maken een de belastbaarheid van de voet en daarmee in de prestaties tijdens het sporten. Een registerpodoloog kan sportsteunzolen ontwerpen, geschikt voor het doel wat je nastreeft. Dat kan zijn prestatieverbetering of klachtenvermindering. Of allebei.

Investeer in goede schoenen en voorkom hiermee voetproblemen. Zo kun je zonder zorgen en met plezier sporten!

Vind een praktijk

Ben je benieuwd of jouw sportschoenen geschikt zijn voor jouw voeten? Onze Podozorgers staan voor je klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij jou in de buurt.

Vind een praktijk

1 Wunderlich RE, Cavanagh PR. Gender differences in adult foot shape: implications for shoe design. Medicine and science in sports and exercise. 2001;33(4):605-11.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw